Kamu Aşçıları Derneği'nden duyurulur...
Tbmm Meclisinde 1/721 sayı numarası ile Meb Komisyonundan geçen ve 15/07/2016 (tarih bizim ne kadar şanssız olduğumuzun göstergesi) 405 sıra Numarasıyla Meclis genel kuruluna sevk edilen Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşülmesi kısa zamanda yapılacağını düşünmekteyiz.
Bu kanun maddesi bizleri Aşçıları ve YHS yi ilgilendiren 4 maddeyi içermektedir.
1:) Meslek Lisesi mezunlarına teknisyen ünvanı verilmesi
Bizler bu madde ile unvanı alacağız fakat Bürokrasiye takılacağını düşünüyoruz bu yüzden gereken girişimleri gücümüzün yettiği ölçüde yapmaya çalışıyoruz.
Unvanın alınması sonrasında verilmez ise verilmesi konusundaki kanuni dayanaklarımız şunlardır; 657 DMK 71.maddede Bir sınıftan başka bir sınıfa geçmeile alakalı olup 1. fıkrasında ilgililere, kendi istekleri üzerine sınıf değiştirebilme olanağının tanındığı; 2. fıkrasında ise idarelere kamu yararı ve hizmet gerekleri ile sınırlı olarak memurların sınıf değiştirme konusunda takdir yetkisi verildiği görülmektedir. Bu konuda idarenin taktir yetkisi olduğu açıktır,mevzuat cevap vermekle beraber iş yine idarecilerdedir. fakat Kazanılmış haklar, hukuk devleti kavramının temelini oluşturan en önemli unsurdur. Anayasa Mahkemesi'nin 03.04.2001 tarih ve E. 1999/50, K.2001/67 sayılı kararında 'kazanılmış hak"; kişinin bulunduğu statüden doğan, tahakkuk etmiş ve kendisi yönünden kesinleşmiş ve kişisel alacak niteliğine dönüşmüş hak olarak tanımlanmış bulunmaktadır. Öte yandan, Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulu'nun 14.06.1989 tarih ve E. 1989/1-2, K. 1989/2 sayılı kararında da; gerek öğretide, gerekse uygulamada, kişilerin hukuki statülerini belirlemiş ve buna dayalı olarak da yeni hukuki durumların ve hakların elde edilmesine neden olmuş, bir başka deyişle hukuki sonuçlarını yerine getirmiş olan durumların, artık geriye dönülmez, vazgeçilmez haklar olduğu, yani kazanılmış hak teşkil ettiği belirtilmiştir.
Bu bağlamda Unvanı alanlar Ths Sınıfına geçme hakkını aldıklarını düşünmekteyim
2:) Bilindiği üzere YÖK myo mezunlarına Tekniker unvanını vermiş lakin taleplere rağmen sonuç alınamamıştır. genel gerekçe Yüksek Öğretim Kurumunun özerkliğidir. çıkacak bu kanunla bereber yök mesleki eğitim kanuna 3308 e bağlanıyor Mesleki olarak özerkliği kalkıyor.
3 :) 3308 de yapılan değişiklikle lise mezunu ve ustalık belgesi sahiplerinin tamamlama eğitimi alarak diplomalarını meslek lisesi diplomasına çevirmesi sağlanıyor. Bu bağlamda mesleki Teknik ve Eğitim Genel müdürlüğü ile görüşülmüş gerekli iş birliğine gidilmiştir.
4:) Çıkacak Kanunla birlikte Mesleki Yeterlilik Kurumuna Yönetmelik Düzenleme yetkisi verilmektedir. MYK ile yaptığımız görüşmelerde yönetmelik hazırlama safhasında masada olma ve Ustalık belgesi sahiplerine gerekli kolaylık yönetmelik ile düzenlenmesi sözü alınmış olup bürokratik engellere takılmamasını ummaktayız.
Biz Kamu Aşçıları Derneği olarak üzerimize düşeni yaptık ve yapmaya devam edeceğiz.
SİZ ÜZERİNİZE DÜŞENİ YAPTINIZ MI ?